Sekaviljelyllä kestävyyttä luomuun (IV) 2023

¨

 Diversilience- ja LuoVaMix-hankkeet ovat lähteneet taas käyntiin tänä vuonna. Kylvö alkoi suotuisien sääolosuhteiden ansiosta tismalleen samana päivänä, kuin edellisenä vuona eli 19.05.2023. Tämän vuoden kasvit ovat edelleen kaura, kitupellava ja palkokasvina herne. Nähtäväksi jää, onko myös sadonkorjuun ajankohta sama, kuin edellisvuona. 

Koeruutujen paikkaa täytyi tänä vuonna siirtää tulevien Hyvinkään ohikulkevien uusien junareittien tieltä. Tämän vuoksi kylvön jälkeisten mineraalityppi näytteiden lisäksi on täytynyt ottaa myös viljavuusnäyte maaperästä. Niiden tuloksista tiedetään maaperän lähtötilanne, jotta voimme tietää maaperään tulleista muutoksista kokeiden aikana. Myös tieto millaisessa maaperässä kasvit kasvavat on tärkeä tietää. 

Nykyinen koeruutu mitoitettiin tarkasti kiintopisteitä hyödyntäen viereisen pellon koillispäätyyn aivan Knehtilän luomutila kahvilan viereen, jossa vieraillessa voi mahdollisesti samalla katsella koeruuduilla tehtäviä näytteiden ottoja. 


Kuva 1. Tilan omistaja oli muokannut pellon valmiiksi ennakkoon ja kylvökone odotti ruutujen mitoituksia, jotta kylvö voitaisiin aloittaa. (19.05.2023)

Kuva 2. Kylvön jälkeen koeruudut erottuvat kauniisti. Taustalla näkyy myös kaasumittauksia varten  asennetut metalliset sylinterit ja tolppien päissä olevat kosteutta mittaavat loggerit, joiden anturit, ovat asetettuna maahan ruutujen alle 10 cm ja 20 cm syvyyteen. (19.05.2023)

Kuva 3. Tässä kuvassa näkyy kylvöpäivän viimeinen uurastus 1 metrin maanäyte, jotka täytyy ottaa aina vuoden alussa ja lopussa. Niissä tutkitaan typpi ja kosteuspitoisuuksia eri syvyyksissä. Kuvasta pystyykin nähdä, kuinka maaperä muuttuu selvästi, noin 50 cm jälkeen radikaalisti. (19.05.2023)

Kuva 4. Tässä kuvassa on kaasunäytteidenotto käynnissä ja kannet ovat asetettuna sylinterien päälle. Talteen otetaan lämpötila ja mittaus ajat. Myös maanäytteet, joihin tuloksia vertaillaan, otettiin samana päivän.(22.05.2023)

Blogin ensimmäisestä osasta "Sekaviljelyllä kestävyyttä luomuun (2022)" pääsee näkemään mitä kaasunäytteille tehdään laboratoriossa. 

Kuva 5. Ensimmäisten maanäytteiden mineraalityppi on jo uutettu maanäytteestä irti ja suodatettu talteen. Analyysiä varten odottelemme isompaa määrää näytteitä, jonka jälkeen itse tuloksia päästään tutkailemaan. (30.05.2023)





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sekaviljelyllä kestävyyttä luomuun 2022

Sekaviljelyllä kestävyyttä luomuun (III)