Sekaviljelyllä kestävyyttä luomuun (V)

 Kesän alku on ollut edellisvuotta kuivempi. Myös kuuma ja pilvettömyyttä on riittänyt. Tämä on vaikuttanut kasvien kasvunopeuteen. Kitupellavan kukinto oli viimevuonna alkanut 27.06 ja seosviljelmissä 29.06, johtuen pienestä keskinäisestä kilpailusta lajien välillä. Tänä vuonna kukinto ei vielä ole edes alkanut kuivuuden takia. Seoskasvustojen keskinäinen kilpailu vedestä on selvästi hidastanut niiden kasvua puhdaskasvustoihin verrattuna. Tämä antaa valitettavasti rikkakasveille tilaa levitä, vaikka niilläkään ei kuivassa mukavaa ole. 

Aika näyttää mitä heinäkuu tuo tullessaan, sillä kesäkuun viimeisellä viikolla satoi Hyvinkäällä, niin runsaasti, että se vaikutti maanäytteiden otto päiviinkin. 


Kuva 1. Kuivuus on aiheuttanut kaikille kasveille hitaan alun verrattuna edelliseen vuoteen. Etenkin kitupellava, jonka koeruutu on kuvassa muutamaa rikkaa lukuun ottamatta vielä tyhjillään. (05.06.2023)




Kuva 2. Kitupellava kuvan oikeassa reunassa on ruvennut pienen pienesti kasvamaan. Kaura viereisellä ruudulla voi olosuhteisiin nähden kaikkein parhaiten. (12.06.2023)



Seuraavassa kahdessa kuvassa havainnollistuu miten hyvin kaura kasvaa tällaisissa olosuhteissa yksin verrattuna seokseen. Viljat pärjäävät yleisesti hyvin kuumuudessa ja kaura on sopeutunut kasvamaan kohtalaisen kuivissakin olosuhteissa. 


Kuva 3. Kaura on toipunut alun vaikeuksista, mutta on silti edelliskesään nähden kasvussaan jäljessä. (12.06.2023) 



Kuva 4. Seoskasvustoista on nähtävissä, että kaikki kolme kasvia selvisivät kesän alusta ja kasvavat hyvin. Toki kirittävää edellisvuoteen tässäkin tapauksessa kasveilla on. (12.06.2023)



Kuva 5. Hyönteisten lajikirjon tutkinta on tänä vuona taas alkanut. Hyönteiset tippuvat kävellessään purkkeihin, joissa on 50% etanolia. Tämän jälkeen ne säilötään 100% etanoliin ja lähetetään tutkittavaksi, kun kaikki kolme keruu kertaa on suoritettu. Hyönteiskannalla on merkittävä rooli seoskasvustoja tutkittaessa. (12.06.2023)


Kuva 6. Mittasimme lehtitiheyttä lehtien tuoman varjon perusteella. Toistaiseksi kasvustojen tiheys ei ole kovin suuri, mutta useamman mittauksen jälkeen siitä muodostuu selkeä kuvaaja. (21.06.2023)


Kuva 7. Kitupellava on jo hyvässä kasvussa, mutta ei aivan vielä kukinnassa kuitenkaan kesäkuun lopussa. (26.06.2023)













Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sekaviljelyllä kestävyyttä luomuun 2022

Sekaviljelyllä kestävyyttä luomuun (III)

Sekaviljelyllä kestävyyttä luomuun (IV) 2023